Портал новин

У християн східного обряду сьогодні почався Різдвяний піст

Із молитвою та вірою в душі, усі віряни готуються до світлого Дня Різдва Христового. Одному із найбільших християнських свят передує сорокаденний піст. Він, на відміну від Великоднього, – не суворий. До їжі благословляється (крім середи та п`ятниці) риба. Розпочинається піст, сьогодні, 28 листопада і триває до 6 січня. У Церковному уставі він має назву Чотиридесятниця, також у цей час ми відзначаємо день святого Пилипа, тому Різдвяний піст називають ще Пилипівським.

Фто: Креспондент

Зимовий Різдвяний піст встановлений церквою, щоб освятити останню частину року таємничим оновленням духовного єднання з Богом. Через покаяння, піст, молитву і милостиню, яка виражається в любові до ближнього, ми уподібнюємося до нашого Спасителя Ісуса Христа. За  св. Симеоном Солунським, “піст Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який, постивши сорок днів і сорок ночей, отримав на кам’яних скрижалях написані слова Божі. А ми, постячи сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе слово від Діви, написане не на камені, але втілене і народжене, і долучаємося до Його Божественного тіла”.

Піст – це не просто дієта, коли ми відмовляємось від м`ясних страв, яєць та молока. Це період, коли ми відходимо від задоволення тілесного, і у аскеті та молитві духовно очищуємось.

Святе Євангеліє говорить нам, що піст має бути перед Богом, а не людьми. Тому, очікуючи знаменного Різдвяного Дня, ми маємо прикрашати не лише свої домівки, а й подбати про красу духовну. Намагайтесь якомога більше часу присвятити молитві та частіше відвідувати Храм Божий. Не обговорюйте, чи сквернословіть, навіть лиха думка – не сприяє благодатному духові Різдвяних свят. Преподобний Єфрем Сирійський, роз’яснюючи піст, говорить: ”Краще їсти у Господі й дякувати Господу, ніж не їсти й осуджувати ближнього“.

Замість звичного перегляду телепрограм чи фільмів присвятіть час своїм рідним. Відвідайте старих та хворих, допоможіть нужденним.