Портал новин

На сусідній Рівненщині зафіксували смерть від грипу

50-річний мешканець Корецького району захворів 8 січня, – повідомляє Радіо Трек.

Чоловік працював на одному із фермерських господарств. Тривалий час лежав удома із високою температурою. 13 січня його госпіталізували. Чоловікові діагностували вірус грипу А.

– Коли він звернувся в лікарню – у нього вже була пневмонія і стан був важкий. У нас він перебував досить тривалий час, витрачено масу ресурсів, але в легенях пішли процеси незворотні, на жаль, –прокоментував UA:Рівне заввіділення реанімації Рівненської обласної лікарні Анатолій Мельничук.

Грип А або H1N1 – штам грипу, який уражає, переважно, молоде населення працездатного віку, в тому числі вагітних.

Клінічні ознаки грипу типу А (H1N1) є універсальними для ГРВІ. Це головний біль, біль у м’язах, горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках — блювота і пронос.

Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, біль у м’язах, порушення сну.

Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі – загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб.

Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.

Здебільшого на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. Через три дні після зараження спостерігається різке підвищення температури з явищами інтоксикації, головний та м’язові болі.На 3-5 добу кашель м’якшає, з’являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

При тривожних симптомах одразу звертайтесь до вашого сімейного лікаря. Записатись он-лайн можна у електронному кабінеті Helsi-me  або за телефонами реєстратури вашого ПМСД. Районний  0 800 758 049, міський +380676167994

Єдиним способом уберегтись від  захворювання та його важких наслідків є вакцинація.