Відсьогодні християни східного обряду в Україні розпочинають Великий піст, що триватиме аж до Великодня, який цьогоріч святкуватимуть 8 квітня. Головне у цей час – очищення тіла і душі – шляхом самообмежень у харчуванні та загалом.
Цей піст був установлений на знак наслідування Спасителю, який постився 40 днів, перебуваючи у пустелі. Тривалість Великого посту прив’язана до цифри 40, хоча фактично вона залежить від правил обчислення у певній християнській конфесії. Найсуворішим у цей період вважається останній тиждень – у народі його називають Страсним. У п’ятницю цього тижня – так звану Страсну – дехто взагалі нічого не їсть, а якщо і їдять, то до раціону вносять лиш пісні овочі. Також у цю п’ятницю не можна ні шити, ні прясти, ні рубати. Ще у народі є вислів «Хто співає в Страсну п’ятницю, той на Великдень плакати буде» – під заборону потрапляють веселощі.
Під час посту заборонено вживати м’ясо, молоко, яйця, не можна пити спиртне. Рибу дозволяється їсти лише двічі – у Вербну неділю (1 квітня) і на Благовіщення Пресвятої Богородиці(7 квітня), решту часу – зась.
Виділено певні правила харчування у період Великого посту. В понеділок, середу та п’ятницю їдять продукти, які не варилися і не смажилися – хліб, вода, овочі, фрукти. У вівторок та четвер – дозволено їсти приготовану їжу, але до неї не можна додавати масла. У суботу та неділю можна їсти пісні страви з рослинним маслом.
Наші журналісти також досліджували, чи постять шепетівчани. Деталі у сюжеті: