Портал новин

Шепетівчани хочуть стати патронатними вихователями

На Хмельниччині стартував процес впровадження послуги патронату над дитиною. Йдеться про тимчасовий догляд та виховання над дитиною, сім’я якої потрапила у складні життєві обставини. Поки по області немає патронатних вихователів, та працівники соціальних служб сподіваються, що незабаром вони таки з’являться.

«В Україні залишилось всього шість регіонів, які не мають власних патронатних сімей. Серед них і Хмельниччина. На обласному та місцевому рівнях очікують тих, хто готовий прийти на допомогу дитині, яка страждає, якій потрібна допомога. А дорослим, її батькам, треба дати шанс, щоб виправити своє життя», – каже менеджер проекту«Сімейний патронат» Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» Лариса Стрига.

За її словами ще у 2009 році послуга стартувала у Броварах. Ця патронатна сім’я до цього часу працює і допомагає як діткам, так і їх біологічним рідним. У 2017 році цю послугу затвердили на державному рівні й фінансується вона із державної субвенції.

«Люди, які хочуть стати патронатними вихователями, мають мати позитивний досвід виховання власних дітей, які вже здобули вищу освіту, або ще на цьому етапі. Це така сім’я, яка стане прикладом, для тієї, з якої забирають дитину. Тоді біологічні мати з батьком мають 3 місяці часу аби привести себе в порядок – перестали пиячити, вживати наркотики, влаштуватися на роботу», – зазначає директор Хмельницького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Власюк.

Якщо за три місяці рідні батьки не виявлятимуть потенціалу до змін та бажання повернути дитину у дім, для малечі знайдуть альтернативу – опікунів, прийомних батьків, усиновителів. За будь-яких обставин малеча не потрапить до інтернатних закладів.

«У нас створена програма, що затверджена обласною радою і розрахована до 2022 року. Окремим пунктом у ній прописаний пошук патронатних вихователів. Зараз працюємо із 38 громадами, бо такі послуги надаються на місцевому рівні, тобто патронатна сім’я має проживати поблизу родини, яка у складних обставинах. Тоді дитина лише частково змінюватиме своє звичне середовище, що є менш травматичним. Ну і, звісно, біологічні мама з татом зможуть спілкуватися з нею», – додає Тетяна Власюк.

Патронатних вихователів готує сертифікований тренер. Вони мають прослухати понад 10 лекції. Наразі виявила бажання стати патронатами родина із Кам’янця-Поідльского, але поки вона не дуже підходять за критеріями. Також розглядають кандидатури у Гуменецькій ОТГ та Шепетівці.

Бути патронатним вихователем – це офіційна робота. У грудні цього року такі громадяни отримували до 10 тисяч гривень грошового забезпечення, окрім того, існує щомісячна соціальна допомога на утримання дитини залежно від віку від 3 до 4 тисяч гривень.

Джерело: Портал “Є”