Портал новин

Кір продовжує атакувати Хмельниччину

Минулого року в області зареєстрували 1324 випадки захворюваності на кір, з них більше половини – діти. Лабораторно підтвердили хворобу у 833 випадках. 44% від загальної кількості хворих мали щеплення від кору. Цьогоріч, станом на 17 січня, уже зафіксували 629 випадків захворювання, госпіталізували більше п’ятисот осіб.

“Ми “йдемо на підйом”, пік захворюваності припадає на лютий-березень. В Україні епідемія кору триває уже третій рік, на Хмельниччині – другий”, – підсумовує лікар-епідеміолог Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України Лариса Калінер.

У Хмельницькій міській інфекційній лікарні розповідають, що кількість хворих на кір постійно зростає. Лише, 16 січня, до медзакладу поступило четверо людей. Усього ж з початку року в інфекційній лікарні перебуває 65 хворих.

“З 26 хворих, що надійшли до нас за минулу добу, троє дорослих та одна дитина – хворі на кір. Усього з початку року до нас надійшло 65 хворих, з них 37 дорослих та 28 дітей. 47 осіб із загального числа хворих – хмельничани, 31 дорослий та 16 дітей”, – констатує головний лікар інфекційної лікарні Оксана Піддубна.

За її словами, через зростання захворюваності виділили окремий корпус на 90 осіб. Оксана Піддубна також зізнається, що чимало хворих надходить до лікарні з різними ускладненнями.

Головний лікар міської інфекційної лікарні наголошує на тому, що для успішної боротьби з інфекцією варто робити щеплення двічі – один раз в однорічному, другий – у шестирічному віці.

“Якщо людина зробила щеплення від кору лише один раз, з часом імунітет до цієї хвороби зникає. Друге щеплення дозволяє організму краще справлятися з інфекцією. Тому моя порада: не забувайте робити щеплення двічі, а не лише один раз, аби вберегти себе від негативних наслідків та ускладнень”, – пояснює Оксана Піддубна.

Також лікар наголошує на тому, що інфекція кору має здатність залишатися в організмі в інкубаційному періоді дуже довгий час, навіть якщо людина раніше перехворіла. Тому радить своєчасно проходити обстеження та здавати кров на аналіз, що допоможе своєчасно виявити інфекцію кору.

Серед основних симптомів кору варто виділити:

  • підвищену температуру тіла;
  • інтоксикацію організму;
  • кон’юктивіт;
  • висипи на шкірі (зазвичай починається висипання з верхньої частини тіла);
  • запальні процеси дихальних шляхів.

Лікарі радять, що у разі виникнення подібних симптомів не зволікати і звертатися до лікаря, аби попередити розвиток складної форми захворювання та подальших ускладнень.

Джерело:Сайт “ВСІМ”