Портал новин

Чому у вас завжди має бути з собою пляшка з водою?

Вода рятує від поганого настрою, зниження уваги й пам’яті, вона безпечніша ніж кава чи чай і її обо’язково треба пити з алкоголем.  Чому важливо взяти собі за звичку мати з собою пляшку з питною водою розповідає МОЗ.

Пийте воду, щойно відчуваєте спрагу

Навіть кілька ковтків води врятують нас від зневоднення. Воно спричиняє поганий настрій, зниження уваги й пам’яті та підвищує ризики закрепу. Тому напоготові завжди слід мати питну воду.

Якщо ви відчуваєте сухість в роті, невелике запаморочення чи втому — скоріш за все це спрага. Сама спрага має змушувати нас пити воду, а не якісь визначені норми споживання води на день. До речі, одна з таких норм про 8 склянок води, які ми маємо пити — міф.

Про воду, каву, чай, алкоголь і ліки

Багато людей помилково вважають, що чай чи кава замінюють воду. Але це зовсім не так. По-перше, саме вода, а не чай чи кава, переносить поживні речовини, виводить із тіла продукти обміну і змащує суглоби. По-друге, часто каву і чай хочеться підсолодити цукром чи смаколиками. А це — зайві калорії і додані цукри, що для нас шкідливі.

Воду потрібно пити разом з алкоголем. Алкоголь викликає втрату води нирками, тому наступного дня після вживання алкоголю людину може “сушити”. Щоби уникнути дегідратації — алкоголь слід запивати водою. Або ж намагатись відмовитись від алкоголю взагалі, бо його безпечної дози не існує.

Вода завжди знадобиться, щоби запити ліки. До прикладу, повна склянка покращить засвоєння ліків.

Про гігієну і користь для довкілля

Варто бути обережним та не пити з однієї пляшки ні з ким, крім виняткових ситуацій. Зі слиною передаються бактерії, що викликають біль в горлі, віруси грипу, свинки, застуди та інших хвороб. Тому не пийте із однієї пляшки з незнайомими людьми, і не пийте з неї повторно, якщо ви поділилися водою із кимось.

Мати свою пляшку та заповнювати її водою не лише здорово, але й корисно довкілля. Лише уявіть: близько мільйона пластикових пляшок продають у світі щохвилини. Якщо ви уже купили воду в пластику, то намагайтесь здавати пляшку та кришку на реутилізацію.

Джерело: МОЗ