Портал новин

З 1 квітня на Хмельниччині стартує нерестова заборона на лов риби

З першого квітня 2019 року на Хмельниччині розпочинається весняно-літня заборона на лов водних біоресурсів. Тривалість заборони відрізняється залежно від водойм. Про це повідомляє прес-служба Хмельницького рибоохоронного патруля.

Любительський та спортивний лов водних біоресурсів на рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Управлінню Державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області, заборонений у такі строки:

– у всіх водосховищах з 1 квітня по 9 червня;

– у всіх річках та їх кореневих водах з 1 квітня по 19 травня;

– в придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені ) з 1 квітня по 29 червня.

«Не всі риби йдуть на нерест одночасно – деякі раніше, деякі пізніше. Тому, аби максимально забезпечити умови спокою та тиші для всі видів, Управління зверталось за погодженням до Інституту рибного господарства України Національної Академії аграрних наук України». Про це зазначає керівник Хмельницького рибоохоронного патруля Андрій Полудняк.

Заборона також стосується і промислового вилову. Суб’єктам господарювання заборонено здійснювати вилов на водоймах області з 1 квітня по 9 червня.

«Через особливості розмноження раків – вони полюбляють більш теплу воду, їх виловлювати заборонено до кінця червня», наголошують у відділі іхтіології та регулювання рибальства.

Також під час нересту заборонені змагання з рибальства та підводного полювання. Сувора заборона у цей період стосується днопоглиблювальних, вибухових, бурових, сейсмологічних робіт. А також видобутку гравію та піщано-ракушкової суміші у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області та прибережних захисних смугах. Аби не турбувати рибу, також заборонено пересування будь-яких плавзасобів. За винятком проходу фарватером, транзитного проходу, виконання робіт по встановленню бакенів у випадках надзвичайної потреби (шторм, туман, аварія і т.п.). Окрім суден спеціально-уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів.

Фахівці відомства нагадують, що під час нересту любительське рибальство дозволено виключно на спеціально визначених Управлінням Держрибагентства у Хмельницькій області ділянках водойм однією поплавковою  або  донною  вудкою  із  одним гачком і спінінгом з берега, згідно додатку № 2.

Джерело: Новини Хмельницький