Портал новин

Славута і Нетішин хочуть приєднатися до Рівненської області

Приєднати Славуту і Нетішин до Рівненщини. Таке звернення на ім’я міських голів цих міст надіслали представники славутської громадської організації «Майдан». Її керівник Володимир Кушніров каже, що йдеться про об’єднання в рамках реформи децентралізації. Також він додає, що історично ці території належали Волині, а до Хмельниччини їх приєднали штучно. Про це пише UA:Рівне.

Фото: UA:Рівне

«Я особисто в Славуті живу. Те, що до Рівного нам ближче – однозначно. Всі діагностуються у Рівному і на операції лягають в Рівному більше. Дороги до Рівного є, а до Хмельницького немає. Ось такі нюанси. Юридичного порядку ми не знаємо, тому зробили запити, щоб вони у своїх сільрадах, районних обговорили і дали нам відповідь – чи є взагалі така процедура і як вона проводиться», – каже Володимир Кушніров.

На засідання круглого столу в Славуті, 14 червня,  винесли  два питання: обговорення проекту Закону України «Про зміну меж районів Хмельницької області» та звернення громадської організації «Майдан» щодо переходу Славути та Славутського району до Рівненської області. Засідання відбулося за участі міського голови Славути Василя Сидора, міського голови Нетішина Олександра Супрунюка, голови Славутської районної ради Леоніда Радзивілюка, голови Славутської райдержадміністрації Богдана Маршука, депутатів Хмельницької обласної ради, голів Берездівської, Ганнопільської, Крупецької та Улашановської ОТГ, керівників медицини, юристів, представників громадськості. Були і представники обласної влади: начальник юридичного відділу Хмельницької обласної ради Сергій Циц та Заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва ОДА Світлана Пасічник. На засідання завітав і народний депутат України від нашого округу – Роман Мацола.

«Ми зараз розглядаємо, бо ми отримали це звернення. Так, воно не безпідставне. Чути громаду – це одна справа. А це питання вирішення на юридичному рівні, на законодавчому рівні», –  коментує  міський голова Славути Василь Сидор.

«Об’єднання можливе тільки в рамках районів в межах області. Міжобласні – не передбачені законом. Але є другий етап, чи вже третій етап, мається на увазі, що йде укрупнення районів і об’єднання областей. Якщо буде вісім областей, то, відповідно, так як ми говорили з цими громадськими активістами, їх турбує те, що, наприклад, центр Хмельницького, Тернопільська область і Вінницька область мають бути центром Вінниці, до якої транспортне сполучення ще гірше, ніж до Хмельницького», – сказав міський голова Нетішина Олександр Супрунюк.

Після обговорень зійшлися на тому, що необхідно підготувати звернення до Верховної Ради від громади Славутчини та органів місцевого самоврядування із проханням визнати недійсним проект закону, згідно із яким на Хмельниччині планується створення трьох районів – Хмельницького, Кам’янець-Подільськогота Шепетівського. Адже в переліку населених пунктів, які подані у проекті, Славутського району взагалі немає, що є або грубою помилкою або свідомим вчинком з боку вищих органів влади. Крім того, жителі Славутського району налаштовані відстоювати свою позицію щодо реорганізації таким чином, аби центр округу знаходився не в Шепетівці, а в більш успішній та розвиненій Славуті.

Фото: Децентралізація має можливості

Щодо другого питання порядку денного вирішили, що ініціатива ГО «Майдан» щодо включення Славутського району (у т.ч. міст Славута і Нетішин) до складу Рівненської області має право на життя, однак потребує подальшого вивчення суспільної думки, обговорення та всебічного аналізу.

«Мені приємно, як очільнику області, що Рівненська область на сьогоднішній день є такою привабливою, що до нас хочуть приєднуватися території навіть з інших областей. І враховуючи, що території дуже самодостатні – тому що і Славута і Нетішин: там атомна станція і це одне з бюджетогенеруючих підприємств Хмельницької області. Але є застереження. Ми, звісно, готові прийняти території, якщо це вияв громади. Але для цього треба вносити певні зміни в законодавчі акти», – розповів голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

Джерело: Славута NEWS