Портал новин

Обережно гриби!

Знання про їстівні гриби у багатьох випадках недостатні і це призводить до вживання отруйних грибів, які викликають важкі отруєння, а при несвоєчасному зверненні за медичною допомогу – смерть.

Ілюстративне фото

Минулого року випадки отруєння грибами у Шепетівському районі не реєстрували, але у Хмельницькій області було 6 випадків отруєння з дев’ятьма потерпілими. Неуважними до свого здоров’я були мешканці Новоушицького, Ярмолинецького районів та міст Кам’янець-Подільського і Нетішина. За їхніми словами вони їли маремухи, сироїжки, рядковки, а також гриби невідомого походження.

Аналіз випадків отруєнь грибами в країні свідчить, що останні обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, насамперед, блідої поганки, які помилково приймаються за такі їстивні гриби, як печериці та сироїжки.

Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови.

  1. Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.
  2. Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу на „тихе полювання”, то необхідно знати наступне:
  •  ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
  •  якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
  •  намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби „білі”, „бабки”, „моховики” тощо, в наших широтах серед них найменша кількість отруєних;
  •  якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  •  перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
  •  не вживайте сирих грибів;
  •  перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
  •  готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
  •  не давайте грибів малолітнім дітям
  •  ніколи не застосовуйте „домашні ” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок нічого не дають.
  1. Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте:
  • негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;
  •  незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану, негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

На даний час вже розпочалася пора масового збору та заготівлі грибів. Тому  ще раз попереджаємо, будьте уважними! Не ризикуйте своїм здоров’ям і здоров’ям своїх дітей.

Джерело: Шепетівська міська рада