Портал новин

Як пережити перехід на зимовий час з мінімальною шкодою для здоров’я?

В ніч з 26 на 27 жовтня Україна знову перейде на зимовий час. Для цього о 4-й ранку нам необхідно буде перевести годинники на одну годину назад. Як пережити цей перехід з мінімальними наслідками для здоров’я повідомляє видання “НВ”.

Ілюстративне фото: сайт “ВСІМ”

Не секрет, що осінь вважають депресивним періодом,  адже більшість з нас важко переживає дощову та холодну погоду, окрім того, на настрій негативно впливає скорочення світлового дня та нестача вітамінів. А тут ще й переведення годинників.

Здавалося б, що здатна зробити незначна проста змінна часу, але не все так просто. Згідно з низкою досліджень, у перші дні після переведення стрілок різко зростає кількість інфарктів. Це пов’язують зі зміною тривалості сну. Щоб уникнути небезпеки, лікарі радять спробувати поступово підлаштувати свій режим дня під перехід на зимовий час. За кілька днів до переведення годинників варто почати лягати спати раніше, наприклад, на 15 хвилин, а ліпше на півгодини.

Окрім цього, у період переведення годинників зростає кількість самогубств. Тож, якщо ви схильні до депресії, намагайтеся максимально скоротити кількість стресових ситуацій в цей період.

Також в перший день після переведення стрілок зростає кількість дорожньо-транспортних пригод. Тож, якщо ви відчуваєте погіршення концентрації чи нервуєте від браку сну, варто відмовитися від поїздок за кермом.

А ще, у цей період рекомендується уникати денного сну, не пити кави в другій половині дня та їсти поживний сніданок і гуляти вранці. Медики переконують, що ситний сніданок і прогулянка допоможуть організмові краще адаптуватися до нового розпорядку дня.

До слова, на адаптацію після переведення годинників людині може знадобитися десь тиждень.