Портал новин

Андріївські вечорниці: як відзначала Шепетівщина

День Святого Андрія Первозванного українці відзначають 13 грудня.  Святий Андрій – перший Візантійський Єпископ та один із 12 апостолів.

Це релігійне свято оповите народними легендами, звичаями та обрядами.

 Раніше це свято ще називали Калита. Воно вважалося парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і влаштовувати різні витівки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю, – розповідають у краєзнавчому відділі Обласного меморіально-літературного музею ім. М.Островського.

Наші предки вірили, що ніч на Андрія – пора чарівна. Придивлялись до природи, намагаючись спророкувати погоду взимку. Молодь – ворожила на судженого.

Читайте також: Кожен шепетівчанин може стати Святим Миколаєм

Підтримують народні традиції і на Шепетівщині. Андріївські вечорниці провели у Шепетівському міському будинку культури. На заході говорили про традиції святкування та розіграли обряд Калити.

фото із фб-сторінки Шепетівського МБК

Театралізоване дійство для школярів розгорнули у краєзнавчому відділі Обласного меморіально-літературного музею ім. М.Островського.

фото із фб-сторінки музею

Інтерактивний діалог про святкування Андріївських вечорниць вели у Міській бібліотеці для дітей та дорослих №2

фото із фб-сторінки бібліотеки

Долучились до святкувань і наймолодші, так вихованці Сульжиського ЗДО “Джерельце” занурилися в атмосферу українських традицій.

фото із офіційного сайту Ленковецької ОТГ