Портал новин

В новому році – нова освіта

Закон про повну загальну середню освіту ухвалила Верховна Рада, сьогодні, 16 січня. Рішення підтримали  327 депутати.

Відтепер дітей зобов’язані приймати до першого класу без жодних конкурсів, незалежно від їхнього соціального статусу та без огляду на місце народження та проживання. При цьому навчальний корпус має бути зручним у розташуванні.

Для отримання права на індивідуальне навчання батьки учня повинні звернутися до керівництва школи з заявою. Діти, що перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні зможуть навчатися в медичних закладах. Індивідуальні навчальні плани складатимуться батьками, учнями та педагогами разом, узгоджуватиме – педрада та директор школи. Підтвердження знань з предметів, що вивчаються індивідуально таке ж, як при стаціонарному навчанні – у формі ДПА.

 

архів Like TV

Звичні 11 років навчання будуть мати три адаптаційні цикли навчання – 1-2 класи, 5-6 класи та 10 клас.

Стосовно національної мови створено три моделі її вивчення.

Перша – для корінних народів України, що не мають держави і можливості проживати у мовному середовищі своєї мови (йдеться насамперед про кримських татар). Для них закладено навчання мовою корінного народу, але поряд з цим українська також матиме сильні позиції.

Друга створена для шкіл, навчання яких відбувається мовою нацменшин, мови яких належать до мов ЄС. До 9 класу школярі таких навчальних закладів вивчатимуть лише 40 % предметів українською, а от у старшій школі – не менше 60%.

Для решти діятиме третя модель, згідно якої не менше 80% навчального матеріалу викладатиметься державною мовою.

Щодо педагогів, то вчителів може стати людина з будь-якою вищою освітою, не обов’язково педагогічною.Молоді викладачі першій рік роботи проходитимуть педінтернатуру. Вчителів-пенсіонерів  з 1 липня 2020 року переведуть на строкові контракти.