Портал новин

Із 5 червня в Україні новий етап пом’якшення карантину

Кабмін підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я щодо пом’якшення частини обмежувальних заходів з 5 червня.  Дозволять закладам громадського харчування приймати відвідувачів всередині, проводити релігійні заходи, скасують обов’язкову самоізоляцію для осіб старше 60 років тощо. Усі зміни діятимуть за правилами адаптивного карантину – тобто у кожному регіоні встановлюватимуться індивідуально. Про це йдеться на сайті Кабінету міністрів.

Про це Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав на засіданні Уряду 3 червня.

“Наша пропозиція полягає у тому, щоб з 5 червня дозволити роботу закладів громадського харчування, зокрема приймання відвідувачів у приміщеннях, за умови дотримання протиепідемічних заходів; дозволити проводити релігійні заходи, а особам, які досягли 60-річного віку, не дотримуватись умов самоізоляції”, – наголосив Максим Степанов.

Як зазначено у тексті постанови, серед інших змін до карантину передбачається :

  • проведення релігійних заходів на відкритому повітрі за умови контролю релігійною організацією дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра та в приміщенні за умови перебування не більше 1 особи на 5 кв. метрах площі будівлі;
  • дозвіл особам, які досягли 60-річного віку, не дотримуватись умов самоізоляції;
  • обмеження діяльності закладів оздоровлення та відпочинку дітей;
  • дозвіл на проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому (дистанційному режимі).

Також документом передбачено, що у разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для послаблення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль, регіональна комісія ТЕБ та НС збирається позачергово та приймає рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів, виходячи з оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

Крім того, з 5 червня передбачається дозвіл на прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують внутрішні пасажирські перевезення авіаційним транспортом.

Нагадаємо, до 22 червня в Україні запроваджений адаптивний карантин, який передбачає різний рівень обмежувальних заходів у регіонах, у залежності від ситуації всередині області.