Портал новин

Як безболісно адаптуватися до “зимового” часу

Цієї неділі, 25 жовтня, о 4-ій годині ранку стрілки годинників потрібно буде перевести на одну годину назад. Таким чином Україна перейде на «зимовий» час. Відомо, що деякі люди досить важко сприймають цей перехід, тож психолог ГУНП в Хмельницькій області Валентина Адамів, підготувала декілька порад, які допоможуть адаптуватися до часових змін. 

Ілюстративне фото

З цього дня для багатьох настане час, коли на роботу — темно, з роботи — темно. Такий тривалий похмурий, та ще й холодний період може провокувати осінню нудьгу, депресивні настрої, що загрожує психосоматичними розладами.

Перехід на зимовий час було введено для того, щоб люди змогли отримувати більше денного світла взимку, коли ніч стає довшою, а день – коротшим. Бо, як зазначають лікарі, вплив сонця на стан здоров’я теж не варто недооцінювати.

Сонячне світло — один з факторів, що керує більшістю біологічних процесів в організмі. Якщо з’являється брак світла і зменшується рівень вітаміну Д, це має певні негативні наслідки для здоров’я.

Отже, щоб зміна часу не завдала великого дискомфорту, дослухайтесь до наступних порад:

1. До кінця робочого дня, коли біологічний годинник вже налаштований на відпочинок, а на вулиці стемніло, вам доведеться затриматися на роботі на цілу годину довше, ніж зазвичай. Тож намагайтесь залишити приємну легку частину роботи на вечір, а не мучити в цей час організм важкою аналітичною працею.

2. Постарайтеся чимось себе потішити в ці осінні дні. Дозвольте вашому організму виробляти ендорфіни — гормони щастя.

3. Протягом тижня до переведення часу почніть лягати спати трохи пізніше. Спочатку на 15 хвилин, потім кожні два дні «зсувайте» графік ще на 15 хвилин. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну і синхронізувати їх зі зміною часу.

4. Щоб зменшити негативний вплив переходу на зимовий час на організм людини, рекомендують оптимізувати фізичні і емоційні навантаження, дотримуватися здорової дієти, збільшити час прогулянок на свіжому повітрі, намагатися не спати напередодні вдень і мінімум за годину до сну варто припинити користуватися гаджетами.

5. Рекомендовані тепла ванна, масаж або медитація ввечері. Вони знімають напругу, втому, допомагають швидко заснути й прокинутися на наступний день повністю відпочилим.

6. Ну і ще одна важлива умова — потрібно висипатися. Дорослій людині для повноцінного відпочинку треба не менше 7-9 годин сну, для дітей — 9-10 годин.

Організм повністю адаптується до нового режиму вже за два-три тижні. Але якщо ви будете дотримуватись цих простих правил, то не відчуєте жодних змін і будете почувати себе бадьорими та повними сил.