Портал новин

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

Проблема захворюваності на інсульт набула глобальних масштабів. Тому, щороку уже традиційно з 28 жовтня по 3 листопада відзначають ще й Всесвітній тиждень інсульту. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно інсульт забирає життя майже 6 млн. жителів планети. Про це повідомляють у Хмельницькому обласному центрі громадського здоров’я.

Україна посідає одне з чільних місць у Європі за показниками захворювань судин мозку та смертності від інсульту. Відтак, в нашій державі щороку стається понад 100 тис. інсультів і більше третини випадків — у людей працездатного віку. При цьому, близько третини хворих на інсульт помирають впродовж перших 30 днів і до половини – впродовж 1 року від початку захворювання. Ще майже третина хворих, котрі вижили, стають залежними від сторонньої допомоги, і лише близько 10 % – повертаються до повноцінного життя.

За статистичними даними, в Україні налічується близько 12 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. – на цукровий діабет. Лише 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, проте нехтують медичною допомогою чи профілактикою.

Однак, у 80 % випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу головним факторам ризику.

Перші ознаки інсульту:

• Раптова слабкість у м’язах або оніміння однієї половини тіла (обличчя, рука, нога);

• Порушення мовлення, зору, двоїння предметів;

• Раптова втрата рівноваги, через що хворий не може рухатись (найчастіше в поєднанні з нудотою та/або втратою свідомості);

• Різкий сильний головний біль без явної на те причини (такого болю раніше ніколи не було).

До факторів ризику належать артеріальна гіпертензія, хвороби серця, цукровий діабет, ожиріння та ін. Інсульт можна попередити, якщо відмовитися від паління, обмежити вживання алкоголю, вживати здорову їжу та регулярно займатися спортом.

Пам’ятайте, що інсульт належить до невідкладних станів, тому телефонуйте своєму сімейному лікарю та викликайте «невідкладну» допомогу!