Портал новин

Особистий електронний кабінет фермера спростить комунікацію з державою

На аграрну галузь припадає близько 40% виручки від українського експорту. Однак великі прибутки переважно отримують потужні агрохолдинги, які збувають зерно та олію. Натомість дрібні фермери, які займаються тваринництвом чи вирощують овочі, не можуть пробитись на великі ринки і потребують державної підтримки. На початку листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який розширює держпідтримку сільгоспвиробників та створює Державний аграрний реєстр. Детальніше про зміни дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Ширша підтримка за прозорими правилами

За законопроєкт №3295, який ініціювали депутати «Слуги народу» Степан Чернявський та Артем Чорноморов, проголосував 281 народний обранець. Важливим досягненням документу, на думку експертів, є те, що він розширює коло фермерів, які можуть отримати фінансову допомогу від держави.

Відповідно до проєкту, на дотації тепер також можуть претендувати фермери, які займаються розведенням кіз. Також державну підтримку можуть отримувати ті аграрії, які розводять плазунів, комах, равликів, риб, жаб, вирощують водорості, гриби, квіти, овочі, плоди та ягоди тощо. Тобто всі підприємці, які займаються аквакультурою, органічним виробництвом та використовують зрошення. Крім того, законопроєкт дозволяє надавати фінансову підтримку виробникам, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуації техногенного та природного характеру.

Закон проголошує, що принципами державної допомоги сільському господарству України є «прозорість та публічність, прогнозованість та послідовність, справедливість та ефективність, цільове спрямування державної підтримки». Прозорість та публічність забезпечується відкритим доступом до відповідних державних реєстрів. А під справедливістю автори закону розуміють пропорційний розподіл держпідтримки та обмеження її максимального розміру. За кожним видом діяльності один сільгоспвиробник може отримати суму, яка не перевищує 10 тисяч мінімальних зарплат на 1 січня відповідного року. Тобто у 2021 році агропідтримка в одні руки (з урахуванням пов’язаних осіб) не перевищуватиме 60 млн грн.

Законопроєкт виключає із закону положення, які стосуються державного цінового регулювання та визначає функціонування Державного аграрного реєстру.

«Імплементація цього документу забезпечить аграріям спрощений доступ до програм державної підтримки та публічність її розподілу за допомогою електронної системи – Державного аграрного Реєстру. Крім того, новий закон розширює коло потенційних отримувачів державної підтримки, зокрема, у сфері тваринництва, садівництва, аквакультури та органічного виробництва. Це сприятиме збільшенню кількості фермерських та інших дрібних господарств у структурі аграрного виробництва, підвищенню їх конкурентоздатності та збільшенню податкових надходжень до місцевих бюджетів», – переконаний Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Державний аграрний реєстр

Відповідно до ухваленого законопроєкту, Державний аграрний реєстр (ДАР) – це державна автоматизована інформаційна система збирання, обліку, накопичення, оброблення та надання інформації про с/г виробників та їхню діяльність. Іншими словами, це – інтернет-портал, який спростить комунікацію між агровиробниками та державою у питаннях фінансових дотацій.

Пілотні проєкти з формування реєстру вже були запущені в 53 громадах у різних областях України. Щоб додати себе до реєстру, фермер повинен зайти на портал ar.gov.ua і натиснути кнопку «Зареєструватись». Для підтвердження своєї особи потрібно мати BankID або цифровий електронний підпис.

Як запевняють в уряді, уже зараз фермери, які зареєструвались в ДАР, мають доступ до Державного земельного кадастру, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного держреєстру юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань, а також Єдиного реєстру тварин.

За допомогою ДАР можна перевірити дані про зареєстровані права оренди на землю, а також подати заявку на виправлення помилок у Державному земельному кадастрі. Коли Державний агарний реєстр запрацює на повну, то його користувачі зможуть прямо подавати заявки на державну підтримку.

«Кожен майбутній отримувач зможе зі свого робочого місця чи домашніх умов, використовуючи банк і власний айді, зареєструватися і подати документи на будь-яку з програм держпідтримки, а їх є наразі півтора десятки. Ще більше буде в наступному році», – підтвердив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Закон про держпідтримку с/г виробників почне діяти через півроку після набуття ним чинності. Наразі він повинен ще пройти кілька юридичних процедур, зокрема, підпис Президента Володимир Зеленського. У Всеукраїнській аграрній раді вважають, що закон сприятиме скороченню тіньового обробітку землі та більш ефективному розподілу державної підтримки між фермерами.