Портал новин

Цього року шепетівчани стануть ближчими до Уряду

Запуск платформи е-демократії «ВзаємоДія», яка запрацює в цьому році. Про це на брифінгу повідомив Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема.

Фото: Урядовий портал

Мета цього проекту – запровадити зручні онлайн-інструменти комунікації громадян, організацій громадського суспільства з органами виконавчої влади. Платформа об’єднує усі наявні на сьогодні механізми взаємодії та інструменти електронної демократії.

«Для Уряду важливо вийти на новий рівень комунікації з громадянами та організаціями громадянського суспільства. Уряд запропонує доступний сервіс для комунікації з органами виконавчої влади, в тому числі для участі в обговоренні проектів державних рішень», – сказав Олександр Ярема.

За словами Яреми, проект стане ключовим інструментом реалізації нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянському суспільству. Перевагами платформи стане економія часу та оптимізація онлайн-простору, зручність та достовірність, відкритість та прозорість комунікації.

Заступник Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська повідомила, що перші сервіси стануть доступними вже навесні. Загалом на платформі запрацюють, зокрема, такі інструменти:

– Електронні звернення та електронні запити на інформацію (можливість подати звернення, запити на інформацію в електронній формі, відстежити їх проходження та отримати відповідь);

– Електронні консультації (можливість коментувати проекти нормативно-правових актів, вносити пропозиції щодо їх змісту);

– Електронні опитування (можливість брати участь в опитуваннях під час розроблення державних рішень);

– Електронні петиції (можливість ініціювати або підтримати вже подану до Кабінету Міністрів петицію, відстежити її статус, отримати результат розгляду);

– Електронні конкурси (прозорі конкурсні процедури для відбору проектів інститутів громадського суспільства, яким надаватиметься фінансова підтримка коштом державного бюджету);

– Електронне голосування для обрання складу громадських рад при органах виконавчої влади;

– Громадська експертиза (можливість подати запит для проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, ознайомитися з матеріалами проведених експертиз) та ін.

«Платформа буде корисною для всіх громадян, а також для державних службовців та громадських організацій», – сказала Людмила Рабчинська.