Портал новин

Як змінити постачальника газу заради економії?

Минулого літа в Україні запрацював ринок газу для населення. Це означає, що споживач отримав право вільно змінювати постачальника газу залежно від ціни та сервісу. Але досі ця послуга не була дуже популярною. Адже з січня по травень 2021 року діяла встановлена урядом гранична ціна на газ, яка була значно нижчою за ринкову. Зараз обмеження цін урядом закінчилось, і газопостачальні компанії оприлюднили свої актуальні тарифи. Як обрати найвигіднішу пропозицію та за потреби змінити постачальника, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Які бувають тарифи?

У травні в Україні запрацював річний газовий тариф, тобто фіксована ціна на газ, яка буде діяти до 30 квітня 2022 року. Протягом року газовим компаніям заборонено підвищувати ціни, але вони можуть їх переглядати у бік зменшення. В уряді кажуть, що нові правила покликані захистити українців від сезонних коливань цін.

Наразі всі споживачі блакитного палива автоматично переведені на річний тариф. Проте це не означає, що українців позбавили права вибору. Більшість газопостачальних компаній пропонують також місячні і навіть декадні тарифи. За бажанням споживач може переоформити договір або змінити постачальника.

«Рішення регулятора жодним чином не стає на заваді зміни постачальника з іншою комерційною пропозицією. Після переходу з річного продукту на іншу пропозицію або після зміни постачальника споживач може повернутися на будь-який інший продукт постачальника або на той самий річний продукт, або на місячний», – пояснює член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко.

Загалом річні тарифи варіюються від 7,8 до 13,5 гривень за кубометр. Водночас місячні пропозиції на червень коливаються від 7,8 до 11,8 гривень за кубометр. Ознайомитися з повним переліком постачальників можна на сайті «ГазПравда», який моніторить актуальні ціни або за допомогою сервісу «Газотека», який порівнює пропозиції. Також можна завантажити мобільний додаток EnergyOnline.

Важливо знати, що, крім вартості самого газу, споживачі повинні також платити за його доставку. Плату за транспортування збирають оператори газорозподільної системи – так звані облгази. Кожен із них теж має свій тариф. Змінити компанію, яка транспортує газ, не можна.

Як змінити постачальника?

Для початку потрібно обрати нового постачальника. Його можна знати на сайтах із цінами, пошукати в інтернеті або соцмережах. Експерти кажуть, що постачальники зараз дуже активні й самі намагаються знайти споживачів, тому радять звертати увагу на рекламні пропозиції у поштових скриньках та газетах.

Далі слід подати заяву-приєднання до нового постачальника. Її можна заповнити на сайті або надіслати на електронну пошту компанії. Для заповнення заяви може знадобитися EIC-код –  персональний газовий номер об’єкта газопостачання. Його можна знайти у старому договорі з постачання газу або в рахунку за розподіл газу.

Крім заяви, потрібно подати паспортні дані, ідентифікаційний код, документ, що засвідчує право власності або оренди житла, останній рахунок за газ. Важливо знати, що постачальник може вимагати додаткові документи, точний перелік має бути визначений на сайті компанії.

Далі залишається очікувати підтвердження про перехід. Відповідь від нового постачальника повинна надійти за 21 день. Компанія має письмово повідомити дату, з якої почне постачання газу.

Також слід отримати і сплатити фінальний рахунок від попереднього постачальника. Спеціально розривати стару угоду не доведеться. Вона буде анульована автоматично після укладення нової.

Загалом процедура нескладна і доступна онлайн. Чимало компаній створюють власні інструкції зі зміни постачальника. Наприклад, на сайті «Нафтогазу» можна подивитись навчальне відео, як швидко заповнити форму заявки.

Змінити постачальника газу можуть мешканці і приватних, і багатоквартирних будинків. Експерти уточнюють, що отримувачі субсидій та пільг так само безперешкодно можуть змінювати компанію. Ба більше, для пільговиків дія спрощена процедура. При зміні постачальника споживач вказує, що він отримує субсидію чи пільгу, а постачальник передає органам соцзахисту дані про клієнтів пільгової категорії та ціни до 20-го числа кожного місяця. Споживачеві не потрібно самостійно звертатися до органів соцзахисту.

Ринок газу, що тільки формується в Україні, створює нові можливості як для компаній, так і для споживачів. Змагаючись за увагу українців, газопостачальники зацікавлені знижувати ціни і покращувати сервіс. Адже навіщо платити більше, якщо можна просто змінити постачальника.