Портал новин

Хмельниччині загрожує «червона зона»

Згідно даних оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації щодо ситуації з захворюваністю на COVID-19 в області, Хмельниччина третій день поспіль перевищує норматив віднесення регіону до “помаранчевої” зони карантинних обмежень. Рішення щодо переведення області в “червону” зону карантинних обмежень може бути винесене на черговому засіданні державної комісії ТЕБ і НС. Про це повідомляють у Хмельницькій ОДА.

Станом на сьогодні, в області перевищено показник госпіталізації хворих, який складає 63,6 при нормативі на 100 тис. населення – не більше ніж 60. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) перевищує норму зазначену на рівні 20% та становить 21,2%. Також рівень захворюваності складає 476 осіб на 100 тис. населення при нормативі ≤75 осіб на 100 тис. населення.

З 21 жовтня 2021 року набувають чинності нові правила для роботи торгівельних закладів, закладів харчування та пасажирських перевезень у регіонах, де встановили “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епіднебезпеки.

Для здійснення пасажирських перевезень у “червоній” зоні автомобільним транспортом на автобусних маршрутах, авіаційним та залізничним транспортом у міжрегіональному сполученні водії, члени екіпажу та пасажири повинні мати один із вказаних документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;
  • міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом ПЛР або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тест на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Відповідні правила не будуть застосовуватись лише до міських та внутрішньообласних перевезень. А це означає, що усі хто здійснює або планує виїзд за межі області чи за межі країни, повинні відповідально ставитись до наявності при собі сертифікату, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 або негативного результату тестування на COVID-19. Відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів, водіїв та членів екіпажу несе перевізник.

Крім того, у зоні “червоного” рівня епідемічної небезпеки забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно та відеозйомки.

Обмеження не будуть застосовуватись, якщо у всіх відвідувачів (користувачів) та співробітників (організаторів) буде наявний зелений COVID-сертифікат – тобто вони будуть повністю вакциновані проти коронавірусної хвороби.

У зоні “червоного” рівня епіднебезпеки дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

 В разі прийняття рішення щодо переведення Хмельниччини у “червону” зону епідемічної небезпеки державною комісією ТЕБ і НС, адміністрацією буде здійснене оперативне інформування населення.

Наразі в області активно здійснюється робота з розгортання додаткових ліжкомісць призначених для лікування хворих на COVID-19. Станом на сьогодні функціонує 16 лікарень, що надають допомогу хворим на COVID-19 та розгорнуто понад 2000 “ковідних” ліжок, з яких 55% зайняті хворими та особами з підозрою на COVID-19.

На поточний тиждень в області здійснено понад 407 тис. щеплень від COVID-19. Однак, динаміка проведення вакцинації населення демонструє, що протягом останніх двох тижнів темп здійснення щеплень знизився на 5%.

До уваги свідомого населення, громадськості та бізнесу! Обласна влада підтримує повне функціонування усіх сфер діяльності регіону. Однак попри негативну тенденцію захворюваності необхідно інтенсивніше виконувати рекомендації щодо збереження здоров’я від COVID-19, а саме вакцинуватись. На сьогодні Хмельниччина забезпечена кваліфікованими медичними бригадами, що здійснюють якісне проведення щеплень з виїздом у регіони області, а також має достатню кількість вакцин від різних виробників, таких як Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sinovac Biotech та Moderna.